Warsztaty żywieniowe

Na zmianę nawyków żywieniowych nigdy nie jest za późno. Najlepszym sposobem ku temu, jest uświadomienie sobie, co można zyskać zmieniając swój sposób odżywiania oraz pokazanie,  że zdrowe jedzenie również może być niesamowicie smaczne. My osoby dojrzałe to grupa, która powinna w szczególny sposób dbać o żywienie. Często wieloletnie nawyki żywieniowe i przyzwyczajenia sprawiają, że ciężko jest się przełamać. Przełamujemy opór przed zdrowym jedzeniem w myśl zasady „dopóki nie spróbujesz nie uwierzysz”.

Jeśli masz chęć spędzić czas na zajęciach z dyplomowaną dietetyczką i poznać wiele, wiele przydatnych wiadomości z zakresu zdrowego odżywiania się zapraszamy na zajęcia 🙂

Przygotowaliśmy dla Was 12 spotkań tematycznych:

  1. Kto jest szczególnie zagrożony niedożywieniem? Witaminy i składniki mineralne.  20 lutego
  2. Zaburzenia połykania i sposoby na zwiększenie apetytu.  27 lutego
  3. Odwodnienie – fizjologia, czy zbyt rzadko diagnozowana patologia? Woda, kawa i herbata w diecie seniora.  5 marca
  4. Probiotyki, kondycjonowanie jelit jako strategia żywieniowa u osób starszych. Problem obniżonej odporności.  12 marca
  5. Jak uregulować pracę jelit? Dieta w zaparciach.  19 marca
  6. Kiedy kochanych kilogramów jest za dużo, czyli jak sobie poradzić z nadwagą i otyłością. Aktywność fizyczna osób starszych.  26 marca
  7. Żywienie w insulinooporności i cukrzycy typu II.  2 kwietnia
  8. Choroby układu krążenia ze szczególnym uwzględnieniem nadciśnienia tętniczego (dieta roślinna, DASH, śródziemnomorska).   9 kwietnia
  9. Zasady odżywiania się w kontekście osteoporozy.  16 kwietnia
  10. Jak uchronić się przed depresją? Jedzenie jest przyjemnością!  23 kwietnia
  11. Zaburzenia funkcji poznawczych. Choroba Alzheimera i choroba Parkinsona – co jeszcze można zrobić, żeby ich uniknąć?  30 kwietnia
  12. Polipragmazja i wybrane interakcje leków z żywnością.  7 maja

Ilość miejsc ograniczona. Koszt dla członków Klubu Seniora Akademii Seniora za 12 spotkań to 120 zł

 

Podobne wpisy