Wczoraj mogliśmy poznać żywienie optymalne, a naszym gościem była Pani Anna Kazuba. Spotkanie przyciągnęło wiele osób zaciekawionych tematem.
Informacje prelegentki:
Tematem wiodącym spotkania była zmiana nawyków żywieniowych, jako najprostsza I najtańsza droga do zdrowia.
Nie wystarczy jeść, należy się odżywiać, czyli dostarczać organizmowi w odpowiedniej ilości składników odżywczych, niezbędnych do regenerowania organizmu, a także do wytwarzania najlepszej energii.
Im bardziej żywienie odbiega od naturalnego, tym większe jest ryzyko wystąpienia zaburzeń metabolizmu. Należy spożywać wysokowartościowe białka zwierzęce m.in.jaja, mięso, podroby, tłuste sery – jako budulec do regenerowania organizmu. Najlepszym źródłem energii są tłuszcze zwierzęce np. masło, słonina, łój, tłusta śmietana.
Spożywanie we właściwych proporcjach, wymienionych wyżej produktów, wbrew powszechnemu przekonaniu, odznacza się przede wszystkim skutecznością leczniczą.
Jak widać, omawiany sposób żywienia, odbiega od powszechnych zaleceń dietetycznych. Należy jednak stwierdzić, że coraz częściej i odważniej autorytety naukowe potwierdzają, że tłuszcz zwierzęcy, a także jaja wracają do łask.
Powrót do tradycji kuchni staropolskiej, zapewni nam nie tylko smakowite i syte posiłki, ale zapewni nam odzyskanie lub utrzymanie zdrowia.
Zdjęcie źródło: zdrowazupa.pl

Podobne wpisy